ماندگار, علی, اشرف زاده, رضا. (1396). واکاوی جلوههای تمثیلی اعلام انسانی و عناصر طبیعت در مرصاد العباد نجم رازی. فصل نامه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی, 9(33), 114-135.
علی ماندگار; رضا اشرف زاده. "واکاوی جلوههای تمثیلی اعلام انسانی و عناصر طبیعت در مرصاد العباد نجم رازی". فصل نامه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی, 9, 33, 1396, 114-135.
ماندگار, علی, اشرف زاده, رضا. (1396). 'واکاوی جلوههای تمثیلی اعلام انسانی و عناصر طبیعت در مرصاد العباد نجم رازی', فصل نامه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی, 9(33), pp. 114-135.
ماندگار, علی, اشرف زاده, رضا. واکاوی جلوههای تمثیلی اعلام انسانی و عناصر طبیعت در مرصاد العباد نجم رازی. فصل نامه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی, 1396; 9(33): 114-135.
واکاوی جلوههای تمثیلی اعلام انسانی و عناصر طبیعت در مرصاد العباد نجم رازی
1زبان وادبیات فارسی،ادبیات،دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند،بیرجند،ایران
2استاد گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران، مشهد.
چکیده
پژوهندگان عرفان و تصوف در بیان افکار و اندیشههای خویش از عنصر پر تأثیر تمثیل بسیار بهره جستهاند. باید اشاره داشت بسیاری از مفاهیمی که در نثرهای صوفیانه بیان میشود مفاهیم مجرد و تجربههای عرفانی است. عارف برای بیان کردن و انتقال دادن این گونه مفاهیم به مخاطب باید آنها را حسی و ملموس نماید تا فهم و پذیرش مطالب آسانتر شود، در نتیجه یکی از شیوههای تسهیل این گونه امور در قالب داستان و تمثیل است. در این میان نجم الدین رازی، مؤلف مرصادالعباد، در آغاز هر فصل از اثرش ابتدا آیه و حدیثی متناسب با موضوع بیان داشته است. این نویسنده مانند دیگران کوشیده است تا عناصر تمثیل و مثال را از امور آشنا برای مردم انتخاب نماید. شیوه او در نقل و روایت و تمثیل در کمال سادگی و روانی است. از جمله مواد و عناصر تمثیلی بر کاربرد این مؤلف در توضیح و تبیین مقولات عرفانی و دینی، اعلام انسانی و طبیعت است که در این پژوهش نویسندگان سعی کردهاند به روش تحلیلی و اسنادی این موضوع را دنبال کنند و به واکاوی پارهای از این نوع تمثیلات کارا و مؤثر، همت گمارند.